Rüzgara karşı...

18/3/2021

Rüzgara karşı...

‘’Dün ölsem bugün bundan haberim olmayacaktı’’ :) günlük hayatımda çok kullandığım bir sözdür. Ama son dönemde bunu en çok yeni iş alanları ve meslekler için kullanır olduğumu fark ettim.

Özellikle, benim de içinde bulunduğum telekomünikasyon ve bilişim sektöründe, son yıllarda daha önce hiç var olmayan çok sayıda meslek türü ve iş alanı ortaya çıktı. Yakın olduğunuz farklı sektörlerde sizler de bu durumu fark etmişsinizdir eminim. Dünyanın ileri gelen araştırma ve danışmanlık kuruluşları artık yeni iş kolları için çok ciddi araştırma raporları yayınlamaya başladılar.

Örneğin, son 10 yılda 2 milyon yeni iş kolunun hayatımıza girdiğini söyleyen Avrupa Birliği Komisyon raporuna göre, 2030 yılına kadar 1,7 milyon iş kolunun daha oluşacağı öngörülmektedir.

Çok değil belki bir nesil önce çok ihtiyaç duyulan, ancak şu an sadece eski romanlarda ve belgesellerde kalan hallaçlık, kalaycılık, yemenicilik, nalbantlık gibi mesleklerin değişen koşullar nedeniyle günümüzde varlığını sürdüremediğini biliyoruz. Eğer Sanayi Devrimi sırasında, makinelere karşı olanların kurduğu derneklerde yapmaya çalıştıkları gibi, beyhude direnç göstermeyi seçmeyeceksek değişime ayak uydurmalıyız.

Bu nedenle, önümüzdeki süreçte hangi mesleklerin tarihin tozlu sayfalarında yerini alacağı ve hangi mesleklerin türeyeceği kariyerinin henüz başında bulunanların, hayatlarını şekillendirecek önemli bir bilgidir.

Öncelikle yeni iş kollarının hemen hemen hayatın her alanında oluştuğunu ve seçimlerinizi istediğiniz alana kaydırabileceğinizi söyleyerek başlayalım. Çünkü bilişim alanında olduğu kadar ulaşım, sağlık, enerji, finans, hukuk, eğitim, üretim, tarım, uzay, malzeme bilimi, bio sektörler, sürdürülebilirlik vb. her sektörde yeni iş alanları ortaya çıkıyor.

Halen günlük hayatımızda çokça kullandığımız bulut teknolojiler, yapay zeka, makine öğrenmesi, robotik kavramlarıyla birlikte, yapay insan dokusu, giyilebilir teknolojiler, nano malzemeler, kuantum bilgisayarlar gibi kavramlar geliştikçe bunlara bağlı olarak yeni iş kollarının gelişmesi elbette kaçınılmazdır.

Halen, mavi yaka olarak tabir ettiğimiz, kas gücü ile yapılan işlerde insana ihtiyaç gittikçe azalırken, insanın sahip olduğu yetkinliklerin artırılarak, çağın ihtiyaçlarına göre şekillenmesi gerekliliği oluşmaktadır. Bu nedenle, eğitim içeriklerinin her kademede değişen şartlara göre düzenlenmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.

Uzay doktoru ve hemşiresi, uzay turizmi rehberi, cyborg uzmanı, beyin aktarım uzmanı gibi günlük hayatımıza girmesi biraz daha vakit alacağı düşünülen yeni meslekler olduğu gibi, yakın geçmişte hayatımıza giren çok sayıda yeni meslek de var.


Peki nedir bu yeni iş alanları ve meslekler? Özellikle kariyer yolunun başındaki insanlar için nasıl fırsatlar yaratıyor?


Yazılım ve Uygulama Geliştirici: Modern insanın olmazsa olmazı akıllı cihazların hayatımızdaki yerinin gittikçe artması, dijital dönüşümün hızla tüm sektörlerde etkin hale gelmesi, hayatın her alanında yazılım geliştiricilere ihtiyacı artırmaktadır.

IoT Uzmanı: Nesnelerin interneti uygulamalarını, sensörlerle veri toplamak, toplanan veriyi işlemek, anlamlandırmak ve daha verimli bir süreç için kullanmak olarak özetleyebiliriz. Bu alanda uzmanlaşmak oldukça güzel iş fırsatları yaratmaktadır. Örneğin Akıllı Şehirler, Akıllı Fabrikalar, Akıllı Ulaşım Araçları veya sağlık, çevre, yaşam gibi pek çok başlıkta uzmanlık ihtiyacı vardır.

Yenilenebilir Enerji Uzmanı: Güneş, rüzgar, dalga, biokütle gibi yenilenebilen kaynaklardan enerji üretimi alanında çalışacak ‘’yeşil yakalı’’ kişilere gelecekte çok daha fazla ihtiyaç olacaktır. İklim Analisti, Yeşil Enerji Mühendisi ve Atık Yöneticisi gibi meslekler şimdiden ihtiyaç duyulan meslekler arasına girdi bile.

Siber Güvenlik Uzmanı: Bu kadar çok cihaz ve sensörün hayatımızın ilk sıralarına yerleşmesinin, güvenlik risklerini ve tedbirlerini de beraberinde getirmesi kaçınılmazdır. 2021’de dünyanın siber güvenlik harcamalarının 60 Milyar Doları aşması beklendiğini de belirtirsek ihtiyacın boyutunu daha net ifade etmiş oluruz.



Oyun Geliştirici

Blok Zincir Geliştiricisi

Veri Analisti

Ticari Drone Pilotu

Dijital İçerik Üreticisi

Akıllı Şehir Uzmanı

Akıllı Tarım Uzmanı

Akıllı Hayvancılık Uzmanı

Akıllı Bina Uzmanı

Endüstri 4.0 Uzmanı

Yapay Zeka Uzmanı

Robotik Uzmanı

Finansal Tahmin Uzmanı

Bilişim Avukatı

İş Analisti

Çöp Mühendisi

Tedarik Zinciri Çalışanı

3D Baskı Mühendisi/Teknisyeni

Kişisel Sağlık Danışmanı

Finansal Tahminleyici

Kullanıcı Deneyimi Uzmanı

İnsan-Bilgisayar Ortaklığı Tasarımcısı


Sadece farkındalık yaratmak için, saydığım birkaç iş alanı ve meslek dışında, burada sayılamayacak kadar çok meslek olduğunun hepimiz farkındayız. Seçimlerinizi yaparken, araştırmalardan, makalelerden ve işin uzmanlarından destek alın. Okuyun, araştırın, akıl süzgecinden geçirin ama en çok da kendi kendinize gerçekten ben ne istiyorum diye sorun. Hangi iş alanını ve mesleği seçerseniz seçin, bu tamamen kendi seçiminiz olsun (https://turktelekomkariyer.com.tr/icerik/blog/38-kariyer-yolculugunda-ilk-adimi-kendinize-dogru-atin).

Seçtiğiniz iş alanı veya meslek pek çok kişiyi karşınıza almanıza sebep olacak olursa, şu sözü de aklınızdan çıkarmayın: ‘’ Uçaklar rüzgara karşı uçarlar, rüzgarla birlikte değil.’’